Er du ny i forhold til WordPress? Så kan denne begynder guide til WordPress plugins hjælpe dig på vej.

Du har måske mødt begrebet ” WordPress plugins” og undret dig over, hvad det er for noget.

Kort fortalt er et plugin et redskab eller en tilføjelse, som du kan lægge på din WordPress hjemmeside, som giver dig en eller anden ekstra funktionalitet.

I det her indlæg giver jeg dig noget nyttig all-round info om hvordan du bruger WordPress plugins. Du får også tre forskellige måder, du kan bruget til at lægge nye plugins ind på din WordPress hjemmeside.

Om denne begynder guide til WordPress plugins

I de næste afsnit får du den vigtigste info om WordPress plugins. Du for klarhed over hvad et WordPress plugin er, forskellen på gratis og betalte plugins og tips til, hvordan du finder gode, gratis plugins.

Bemærk at denne guide kun gælder til hjemmesider lavet på det, som hedder HOSTED WORDPRESS, altså hvor du selv (eller din web designer) har lagt WordPress ind på dit eget domæne via et webhotel. Det er det, som hedder WordPress.org.

Du kan ikke lægge plugins ind på en gratis WordPress.com blog uden betalte ekstra. WordPress.com er en gratis platform hvor du har en alt-i-een pakke med tema, blog, plugins mm, og du har ikke meget frihed i design og funktioner. WordPress.org hjemmesider er gør-det-selv løsningen hvor du har frihed til at udvide, ændre og redigere din hjemmeside/blog som du har lyst til.

Hvad er et WordPress plugin?

Når du først installerer WordPress på dit domæne får du en helt enkel og ret begrænset brugerflade. Du kan lægge sider ind med indhold, du kan lave en blog og du kan vælge et tema. Men du har ikke nogen ekstra  funktioner at vælge imellem.

Det er her, vi bruger plugins. WordPress er et gratis system som alle frit kan downloads.. Plugins bliver udviklet af dem, som bruger WordPress, og de er udviklet efterhånden, som der opstod behov for dem. Da jeg startede med at bruge WordPress i 2006 var der ikke mange plugins, og man skulle lede længe, hvis man fx gerne ville have en menu i sin sidebar eller tilføje en enkel kontaktformular.

Siden da er der udviklet 1000-vis af ekstra funktioner – plugins – som vi kan tilføje efter behov. Der er WordPress plugins, som forbedrer design og layout, som fx slideshows, billeder og kontaktformularer. Der er WordPress plugins, som giver funktioner som søgeoptimering, sikkerhed og generel ydelse. Og der er WordPress plugins til webshops og online salg, og meget, meget mere……

Gratis eller betalte WordPress plugins?

Mange af dem, som udvikler WordPress plugins gør det ud fra interesse eller fordi de har et særligt fokusområde. Det kan også være udviklere, som tilbyder helt enkle, gratis plugins og som også sælger betalte plugins, hjemmeside løsninger eller andet WordPress relevant materiale.

Når en udvikler har skabt et plugin, som han vil gøre tilgængeligt for andre WordPress bruger kvit og frit, lægger han det ud på WordPress markedspladsen. Derfra kan vi alle downloade og installere dette plugin på vores WordPress hjemmesider.

De betalte plugins kan ikke downloades på markedspladsen, men skal købes via udviklerens hjemmeside. Hvis udvikleren også har en gratis version af sit plugin kan du godt finde den gratis det via markedspladsen, og når du har installeret det vil det være muligt at opgradere ved at købe den betalte version. Dette kaldes også freemium plugins 🙂

Der er ingen fast regel om, at betalte plugins er bedre end de gratis. Du kan både finde fantastiske gratis plugins og mindre gode betalte plugins, og der er ingen overordnet styring på eller register over de betalte WordPress plugins. Du kan dog generelt regne med at få noget bedre support på de betalte løsninger.

Du må prøve dig frem, og naturligvis lytte til, hvilke WordPress plugins andre har gode erfaringer med.

Sådan vælger du et gratis WordPress plugin

Du kan søge efter gratis WordPress plugins her. Det er her på markedspladsen du finder oplysningerne om det enkelte plugin: Hvad det kan bruges til, hvem udvikleren er, hvordan (om) du kan få support og du kan læse anmeldelser. Længere nede på siden gennemgår jeg, hvordan du installerer plugins fra markedspladsen.

Du kan også søge efter plugins direkte fra kontrolpanelet på din WordPress hjemmeside. Det kommer der også en guide til længere nede på siden.

Når du vælger plugins er det første, du kan tjekke om der er andre i dit netværk, som bruger det plugin, du har kig på. Eller du kan spørge dig frem i WordPress forums på Facebook, eller tjekke med din webdesigner.

Det er min erfaring, at der er en håndfuld eller to af de gratis plugins, som er virkelig populære. Dem kan du jo lige så godt tjekke ud først.

Generelt kan du tjekke de her ting om et WordPress plugin før du beslutter dig:

Hvornår er plugin´et sidste opdateret? Som du sikkert ved skal WordPress holdes opdateret, da der ofte kommer nye versioner. Det er super vigtigt, at de plugins du vælger også er opdaterede og ajourførte, så de kan samarbejde med WordPress uden problemer. Tjek at dit nye WordPress plugin er kompatibelt med din WordPress version.

Anmeldelser fra brugerne. Når du vælger et plugin kan du tjekke hvad andre brugere siger om det, og du kan se, hvor mange stjerner det har fået. Dette er ikke nødvendigvis 100% sigende, da nogle plugins kun har få anmeldelser. Men det kan være en god ledetråd.

Kan du få support? Det er ikke normalt, at du kan få gratis personlig support til de gratis plugins. Men inde på markedspladsen kan du tjekke, om udvikleren svarer på de spørgsmål, som folk lægger ind ved plugins siden. Du får en følelse af udviklerens stil og kan se, om de er nærværende.

Sådan installerer du et plugin på din WordPress hjemmeside

I de næste afsnit viser jeg dig tre forskellige måder, du kan bruge når du vil installere et WordPress plugin på din hjemmeside.

De gratis plugins installeres alle på samme måde. Du kan installere dem ved at downloade en zip-fil fra WordPress markedspladsen og installere den via dit WordPress kontrolpanel.

Du kan også installere et gratis WordPress plugin direkte fra kontrolpanelet, hvis du kender navnet på plugin´et.

Endelig kan du uploade dit plugin via det, som hedder FTP. Her uploader du filerne fra plugin ´et direkte ind på serveren på dit webhotel. Dette er for de erfarne og lidt teknisk mindede, og det er en løsning som jeg kun bruger, hvis der er noget galt med et eller andet på hjemmesiden, eller hvis plugin filen er meget, meget stor (sjældent).

Selv om alle plugins installeres på samme måde, vil de være meget forskellige i placering, funktion og udseende, når først de er lagt ind og aktiveret. Nogle plugins får deres eget faneblad i kontrolpanelet. Andre ligger under menuen indstillinger, og nogle af de mere tekniske plugins ligger under værktøjer. Enkelte plugins får ingen fane, men findes ved widgets eller indstilles via plugin fanene.

Dit nye plugin vil have nogle indstillinger, som skal konfigureres. Det er helt indviduelt og her er du nødt til at lokalisere dit plugin i kontrolpanelet og derefter tjekke, hvilke muligheder der er for indstillinger og brug. Her er det udviklerne selv, som har sat det hele op, og for det meste giver de dig de informationer, du har brug for, under plugin indstillingerne. Du kan også finde guides på den enkelte udviklers hjemmeside eller på WordPress markedspladsen, under siden for dit plugin.

Installere et plugin via søg plugin funktionen

Når du kender navnet på det plugin, du vil installere, kan du let installere det direkte via kontrolpanel –> plugins –> tilføj nyt.

Du kan også bruge denne metode, hvis du har mod på at prøve lykken og vælge ud fra de søgeresultater, du får når du søger.

WordPress plugin installation - søg plugin

I denne guide bruger jeg et plugin som giver dig mulighed for at gemme eller vise dine Widgets på individuelle sider og indlæg. Jeg bruger Widget Options på næsten alle WordPress hjemmesider, da det er sjældent, at man ønsker alle sine widgets vist over hele hjemmesiden.

Du skriver navnet på dit plugin (eller funktionen, som fx widgets) i søgefeltet øverst til højre.

Resultatet af søgningen giver dig en række muligheder. Her finder du det specifikke plugin, du ledte efter, eller du prøver lykken med et af de WordPress plugins, som kommer op. Tjek hvor mange downloads det har og hvornår det sidst er opdateret.

Her vælger jeg Widgetindstillinger plugin´et fra Phpbits Creative Studio og klikker på Installer nu. 

WordPress plugin installation - vælg plugin

Derefter klikker jeg på aktiver. Dit plugin fungerer ikke, med mindre du trykker aktiver. Du kan først finde det i kontrolpanelet, når det er aktiveret. Hvis du ikke får dit plugin aktiveret i første omgang, kan du altid gøre det fra listen under Plugins – Installerede plugins. 

WordPress plugin installation - aktiver plugin

Nu er dit plugin klar til brug.

I det her eksempel med Widget Optins (widgetindstillinger) får du vist et skærmbillede med noget info (på engelsk) om, hvordan du bruger dit plugin. Her kan du også se, at udvikleren tilbyder at opgradere til en betalt version med flere muligheder.

WordPress plugin installation - widget options indstillinger

Det er helt individuelt, hvilke oplysninger du får om et givent plugin, når du installerer det, og hvor du finder det i kontrolpanel listen. Her må du selv kigge rundt, hvis ikke du er blevet vejledt i første omgang.

Widget options har ikke så mange indstillinger, da det bruges under de forskellige widgets, du har på hjemmesiden. Widgets er i øvrigt noget, som defineres via dit WordPress tema.

WordPress plugin installation - widget options

WordPress plugin installation - vælg widget visning

Installere et plugin via tilføj nyt funktionen

Du kan også let tilføje et plugin via Tilføj nyt knappen øverst til venstre under Plugins.

Upload WordPress plugin under plugins

For at bruge denne metode skal du først downloade dit WordPress plugin som .zip fil, hvor alt det, som skal bruges til plugin´et er samlet i en pakke.
Du kan downloade din zip fil fra WordPress markedspladsen, som nævnt tidligere på siden.

Hvis du installerer et betalt (premium) plugin kan du ikke bruge den første metode. Her skal du uploade med tilføj nyt knappen eller bruge FTP metoden (se længere nede).

Her kan du se et eksempel på download siden for det gratis WordPress plugin, som hedder WP SUPER CACHE

Upload WordPress plugin WP Super Cache

Det er vigtigt at du IKKE UDPAKKER ZIP FILEN. Den skal hedde wp-super-cache.1.5.9.zip – eller dit-plugin-navn.zip 

Upload WordPress plugin zip fil

Du uploader din .zip fil direkte inde under plugins –> klik på TILFØJ NYT

Derefter klikker du på UPLOAD PLUGIN

Upload WordPress plugin

Ved “Hvis du har et plugin i .zip-format, kan du installere det ved at uploade det her.” klikker du på VÆLG FIL og finder din .zip fil på din computer.

Upload WordPress plugin installer her

Klik på åbn og derefter på Installer nu.

Vent på at installationen bliver færdig. Det tager nogle sekunder, afhængigt af din internetforbindelse og størrelsen på plugin´et.

Klik på den blå AKTIVER PLUGIN knap.

Upload WordPress plugin aktiver plugin

Dit plugin er nu installeret og du kan gå videre med at konfigurere det i forhold til de funktioner, som det har.

Installere et plugin manuelt via FTP

Hvis du kender til FTP funktionen, hvor du overfører filer direkte til din WordPress installation via serveren på dit webhotel kan du lægge dine plugin filer direkte op, uden om WordPress kontrolpanelet.

Dette er noget, jeg sjældent har haft brug for. Men du kan komme ud for det, hvis filerne til dit plugin fylder relativt meget og dit webhotel eller din WordPress installation har begrænsninger i forhold til filstørrelse ved upload direkte fra WordPress.

Du ska bruge et FTP program for at overføre filer. Jeg anbefaler FileZilla, som du kan hente via FileZilla hjemmesiden her.

Når programmet er installeret på din computer kan du få direkte adgang til WordPress installationen, og dermed kan du lægge dit plugin op på serveren.

Du skal pakke zip-filen med plugin´et ud, før du uploader det via FTP.

Det skal ligge i mappen wp-content –> plugins.

Jeg vil ikke gå dybere ind i, hvordan du bruger et FTP program i denne guide. Blot gøre dig opmærksom på, at du har denne mulighed, hvis installation via søg plugin eller installation via upload plugin funktionen en eller anden grund ikke fungerer.

Upload WordPress plugin via FTP

Når du har uploaded mappen med dine plugin filer kan du se det nye plugin under Plugins i kontrolpanelet. Herfra skal du aktivere det, og så er dit nye WordPress plugin klar til brug.

NB: Dit webhotel har muligvis en funktion til at uploade filer inde fra din konto. Det kan du se ved at logge ind på webhotellet og tjekke de muligheder, du har. Dette er MEGET individuelt på de forskellige webhotel løsninger. Hvis du kan uploade filer via webhotellet behøver du ikke et FTP program.

Overskuelig Simplero opstart løsning

Ny overskuelig Simplero opstarts løsning

Hvis du er relativt nyopstartet solo selvstændig indenfor coaching, terapi og healing - som de fleste af mine kunder er - vil du sikkert gerne kunne sælge online produkter Jeg bruger selv Simplero til alt, hvad der har med online kurser at gøre. Det gør jeg fordi, det...
Rytmer i hverdagen

Rytmer giver ro, rammer og dybde i hverdagen som selvstændig

Vær bevidst om rytmerne i dig selv og i naturen. Dette indlæg handler om rytmer, om respekt for kroppen og naturen og om at bruge den energi, som er til rådighed i forhold til rytmerne. Verden er ikke som den har været.  Heldigvis. Vores måde at være her på har i...
Netværk

Opbyg et netværk og brug det

Bliv del af et fællesskab og brug dit netværk Som solo selvstændige har de fleste en relativt ensom hverdag. Du har mange ting, som skal gøres i din business og det er dig, der gør de fleste af dem. Du betjener kunderne og hjælper klienterne. Du står for den daglige...
Grafik

Skab din egen grafik og definer dit brand

Hvor får jeg lavet et logo? Det spørgsmål har jeg ofte fået stillet af nystartede solo selvstændige, når de har booket mig til at hjælpe med hjemmesiden. Spørgsmålet er sådan set rigtig godt. Et logo gør dig genkendelig og er en enkel og fin måde at skabe det, man...
Kreativitet

Kreativ problemløsning og YIN tid

Brug dit kreative sind til at finde svar på dine udfordringer. En udfordring for mange selvstændige er, at vi tror at vi skal være effektive, målrettede og aktive døgnet rundt for at lykkes med vores projekt. Det er noget, vi har lært "hjemmefra", da det er den måde,...
Clearing af dit workspace

Optimer energien i dit workspace

Dine fysiske - og energimæssige - omgivelser er et område,  hvor du selv kan gøre en masse, for at hente gratis overskud. Det kan siges kort: Dine omgivelser kan støtte dig. De kan også dræne dig.  Det har jeg faktisk skrevet en hel bog om (Rum til Livsglæden - Joyful...
Spirituel praksis

Spirituel praksis som solo selvstændig

En daglig spirituel praksis er virkelig givende, både som selvstændig, spirituel iværksætter. Og det hele taget, som mennesker på Planet Earth i denne vilde, transformerende tid. Problemet er ofte, at tvivl, usikkerhed og manglende fokus let kan dominere hverdagen. Vi...
Hjemmesiden

Hvad er vigtigst omkring hjemmeside

En hjemmeside som giver dig ro i maven Hjemmeside erfaringer  Din hjemmeside er stedet, hvor du samler al info om det, du tilbyder, så man let kan finde det, man søger. Uanset hvor meget, du kommunikerer via de sociale medier, har du brug for en helt almindelig...
Autentisk business

Autentisk business

Find dit mod frem og vis verden, hvem du er.  Det modsatte af at være autentisk er At forsøge at være som andre og gemme dig selv væk. Du tror ubevidst, at du skal ligne eller lægge dig op ad et ideal eller en bestemt person, for at få succes og tiltrække kunder. At...
Kreativ business plan

Kreativ business plan

Skab en kreativ og fleksibel business plan. Du har sikkert hørt det før. Det med, at vi skaber vores egen virkelighed. Det gælder i alle aspekter af livet, privat, personligt og i dit arbejdsliv. Det du fokuserer på, vil vokse. Det du tænker på, vil vokse. Jo stærkere...

Ved fortsat at bruge webstedet accepterer du brugen af cookies.  Læs mere